Het $850 miljard reddingsplan is erdoor. Hoera??

Kredietmechanisme is gecrashed.

6 okt. 2008.

Ook het Huis van Afgevaardigden heeft nu het (naar 850 miljard aangepaste) reddingsplan goedgekeurd. Ze konden niet anders, want er is geen alternatief. Tenminste, niet binnen het Amerikaanse systeem. Een bank nationaliseren, zoals dat nu in Nederland met Fortis/ABNAmroh is gebeurd, is in de States ondenkbaar.


Maar is dit reddingsplan wel de oplossing? Het is in ieder geval onvoldoende om de economische malaise op te lossen. Banken die jarenlang grotere risico’s hebben genomen dan ze aan konden worden nu de verliezen kwijt gescholden. Dat is ook niet echt een stimulans om het in de toekomst beter te doen.


De DowJones-index heeft nu zijn diepste niveau in vier jaar bereikt en het kan nog dieper. De index staat nu onder de psychologische belangrijke 10.000-grens. De breed samengestelde S&P 500 dook voor het eerste sinds oktober 2004 onder de 1.100 punten.  Men hoopte op een renteverlaging door de FED in de VS, echter beleggers zullen daar nog op moeten wachten.

Onze AEX-index staat onder de 300 punten. Voordeel in deze markt (kans op lagere inflatie) is de daling van olie- en grondstoffenprijzen.

Na aanname van het reddingsplan door het Huis van Afgevaardigden zijn de indexen alleen nog maar verder gezakt omdat aller ogen nu zijn gericht op de huidige economische situatie die ronduit slecht te noemen is. De economie worstelt hevig met de kredietcrisis met als gevolg dat de effectenmarkten nog lange tijd een zeer wisselvallig beeld zullen laten zien.


De staat Californië staat op het punt failliet te gaan; in september zijn weer 159.000 banen verloren gegaan (in heel 2008 al 760.000 banen); de huizenprijzen blijven dalen; de consument kan nagenoeg niet aan krediet komen…enz.

Ook in Europa wordt het zowel voor de consument als het bedrijfsleven steeds moeilijker om aan geld te komen. In tegenstelling tot enkele jaren geleden willen banken nu juist GEEN hypotheken meer afgeven. Indien investeerders en het bedrijfsleven geen krediet meer kunnen opnemen voor investeringen zullen de winsten afnemen. Beleggers weten dit maar al te goed. Het kredietmechanisme is duidelijk gecrashed.

Ook pensioenfondsen worden genoodzaakt hun buffers aan te breken nu er zeer veel koerswaarde verdampt is.

Dankzij het graaiwerk van de hoge bankmanagers zullen de gepensioneerden dit in hun portemonee voelen. De eerste stap zou nu moeten zijn om een gedeelte van de verliezen te verhalen op de zwaar overdreven salarissen en bonussen van deze verantwoordelijken.


Amerika heeft sinds de “Grote Depressie” in de vorige eeuw niet zo’n situatie meegemaakt. Europa maakt de grootste crisis sinds WOII mee. Een flinke recessie is mijns inziens in aantocht, want deze crisis zal in alle gelederen zijn sporen nalaten.

De enige strohalm die beleggers momenteel nog hebben is de vlucht in staatsobligaties.

Uiteindelijk komen we er wel weer bovenop. De mens is flexibel genoeg. Maar ten koste van hoeveel?Naar Archief

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws