Beurzen blijven dalen

ondanks overheidssteun en renteverlaging.

10 okt. 2008.

Het vertrouwen blijft zoek. De honderden miljarden overheidssteun en een wereldwijde renteverlaging kan het tij niet keren. Paniek blijft. Iedereen wil van zijn stukken af. Een crisis als nu is nog niet eerder voorgekomen. Een draaiboek om de crisis te keren is er niet. Overheden en Centrale Banken weten het ook niet meer, dus doen ze maar wat hun het beste lijkt. Het maakt in ieder geval geen indruk.


Er is niet alleen maar een bankencrisis, of kredietcrisis. Nee, waar je nu niet veel over leest zijn de voedselcrisis en de energiecrisis. Mede door de voedselcrisis leven 1 miljard mensen in extreme armoede. Oorzaken zijn misoogsten, biobrandstof, maar vooral de hoge olieprijs. Landen als China en India vergen steeds meer olie en dat neemt dagelijks toe. De wereld op een keerpunt.


Intussen staan de aandelenkoersen op een dusdanig niveau dat een komende recessie volledig is ingecalculeerd.  De DowJones-index heeft deze week al meer dan 2000 punten verloren, dat is ca. 20%. De AEX-index opende vrijdag rond 265 en ook daarmee werd ca. 20% ingeleverd t.o.v. de opening op maandagmorgen. Het dieptepunt van de AEX-index op 210 in maart 2003 is nu het volgende belangrijke niveau dat getest kan worden.


Het graaiwerk van bankdirecties blijft ook gewoon doorgaan. De top van het New Yorkse kantoor van de failliete Lehman Brothers zag het faillissement aankomen en stelde nog snel even een bonuspot van $2,5 miljard voor zichzelf veilig.

De top van het met belastinggeld geredde AIG was zo ingenomen met de 37,8 miljard steun, dat ze zichzelf trakteerden op een vakantieweekje in een luxe kuuroord dat 440.000 dollar kostte.

De leiding van het Belgische Fortis zit in een uiterst luxe hotel in Monaco. Kosten € 150.000. De leiding van de bank Barclays zit aan het Comomeer (Italië) in een grote villa. Kosten: € 725.000,-.

U ziet het: de veroorzakers van de crisis genieten nu van de vele overheidssteun. Bij deze mensen is de moraal ver zoek.

En dit is nog maar het topje van de berg. Hoeveel controle is er op de besteding van de honderden miljarden steun aan de banken? Dat geld ook voor Nederland, waar € 20 miljard aan banken en verzekeraars wordt gegeven. Steun aan instellingen die juist verantwoordelijk zijn voor deze crisis.


Maar wat moet de belegger nu doen? Als je alle commentaren leest zou je nu zeker niet in moeten stappen. En misschien is dat ook zo. Maar de beurs overdrijft altijd. Ik ben ervan overtuigd dat reeds nu aankopen gedaan worden gebaseerd op een lange termijn visie. Families als de Kennedy’s hebben een vermogen opgebouwd door te kopen als iedereen in paniek zijn stukken verkoopt. Aandelen als Ahold, Philips, Unilever e.d. staan nu zo laag dat, indien u een lange adem heeft , u de komende weken op deze of nog lagere niveaus in kleine hoeveelheden kunt aankopen. Gezonde bedrijven die meegesleurd worden in de algehele malaise. Van de banken zou ik voorlopig afblijven.Naar Archief

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws