De huizencrisis in de VS nadert einde.


Na alle negatieve berichten en speculaties omtrent de huizenmarkt in de VS lijkt er licht aan het eind van de huizentunnel te komen.

In het eerste kwartaal maakte de nationale huizenprijzenindex in de VS de grootste daling in 100 jaar. Verrekend met de snel oplopende inflatie bedroeg deze daling 18%, hetgeen een grotere en snellere daling is dan tijdens het dieptepunt van de Grote Depressie toen de index met 10,5% daalde.

Er zijn redenen te veronderstellen dat het dieptepunt nabij is.


1. Op de eerste plaats zijn zowel de renten als de huizenprijzen gedaald waardoor het juist nu aantrekkelijk is om te kopen.

Binnen het afgelopen jaar is de gemiddelde hypotheekrente op een gemiddeld huis gedaald met 20%. Vorig jaar juli koste een gemiddelde woning ca. $ 230.000 bij een hypotheekrente van 7%. Dat zou, bij een aanbetaling van 20%, op een maandelijkse hypotheeklast uitkomen van ca. $1075,-.


Op dit moment (juni 2008) wordt ca. $200.000 voor het zelfde huis betaald bij een hypotheekrente van 6%. Bij eenzelfde aanbetaling van 20% wordt de maandlast nu $800,-. Dat betekend dus een fors lagere maandlast van $275,-.


De meeste mensen zoeken een woning op basis van wat ze maandelijks aan hypotheekrente kwijt zijn. Ze moeten het zich kunnen veroorloven. Veel huishoudens konden vorig jaar die maandelijkse hypotheeklast niet dragen, maar nu wel.Uit het bovenstaande plaatje is af te leiden dat momenteel de huizen in de VS weer net zo koopwaardig zijn als aan het begin van de “boom” enkele jaren geleden.


2. Ten tweede blijken de huizenprijzen niet zo hard gestegen te zijn dan wordt verondersteld.

De gemiddelde huizenprijs is sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw jaarlijks met ca. 1,5% gestegen, gecorrigeerd voor inflatie. Zie onderstaande grafiek. Dat valt dus behoorlijk mee. Vergeet ook niet dat de huizen in de VS in de afgelopen decennia meer woonoppervlak hebben gekregen.Rond 1978 en 1987 en vooral rond 2005 zien we uitschieters naar boven, maar vier jaar later is die trend omgebogen naar een dieptepunt.


Golfbewegingen zijn van alle tijden. Ook in de huizenmarkt. In 2005 stegen de prijzen harder dan wanneer ook in de geschiedenis. De daling die nu plaats vind gaat ook veel sneller dan ooit waargenomen.

Verwacht mag worden dat het dieptepunt nabij is, waarna opnieuw een stijging inzet.Naar Archief

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws