Bankencrisis. Beurzen in vrije val. TARP afgewezen.

30 sept. 2008.

Het reddingsplan van 700 miljard dollar in de VS (Troubled Assets Relief Plan ;Tarp) is door het huis van Afgevaardigden maandag verworpen. Vooral de Republikeinen waren tegen het plan. Dat betekend een aanhouden van de crisis en nog verder dalende beurskoeren.


Maandag kelderde de AEX al 8,8% neerwaarts en dat is op twee na de grootste daling in één dag die deze index doormaakt. Alleen tijdens de oktober crisis van 1987 ging het harder: op 10 okt. 1987: 12,0% en een week later op 26 okt.: 9,3%.


Het is nu wel duidelijk dat de financiële crisis ook in Europa zijn sporen achterlaat. Het is een mondiaal probleem en niemand weet wat voor ellende er nog in het vat zit. Nu ook nog het 700 miljard reddingsplan ((Troubled Assets Relief Plan ;Tarp) in de VS is afgewezen zullen de beurzen nog dieper in het rood komen. Het vertrouwen in de financiële sector is volledig weg. Banken en verzekeraars vallen om en er zullen er nog veel volgen. Spaarders worden onzeker en halen hun geld van de bank. In Hongkong stonden afgelopen week de mensen in de rij om hun geld van de East Asia Bank te halen. Zolang er geen oplossing is en de crisis voortduurt zullen ook in Europa meer mensen hun geld van de bank halen. Niemand durft meer iets te doen. De huizenmarkt, die toch al behoorlijk op slot zit, zal ook een flinke veer moeten laten.


De Franse president Nicolas Sarkozy wil nog deze week een Europese financiële top houden om de fundamenten van het financiële systeem aan te passen. Sarkozy vindt de vrije markt te ver doorgeschoten en pleit voor strengere regels en meer verantwoordelijkheidsbesef bij financiële instellingen. In eigen land heeft hij al aangekondigd de beloningen van topmanagers aan te pakken en de bankensector beter te controleren.

Zo moet het gaan. De verantwoordelijken van de huidige crisis moeten daarnaast ook ter verantwoording geroepen worden.


Nog afgelopen vrijdag werd er beweerd dat er met Fortis niets aan de hand was. Bedrog, want vervolgens pakt men de beursloze weekenddagen aan om een reddingsplan voor Fortis op te zetten. Minister Bos hoest even 4 miljard op om deel te nemen aan dit plan. Maar dit is nog maar het begin. Welke bank volgt? Dexia?

Wie gaat al die steunplannen betalen? U raadt het: U en ik. Er zal ongetwijfeld een mooie-woorden-verhaal verzonnen worden om het aannemelijk te maken dat de belastingbetaler op moet draaien voor de geldhonger en bedrog van de banken in de afgelopen tien à vijftien jaar. Zowel in de VS als in Europa zijn de overheden te zwak om het geld te halen uit de aandelenportefeuilles van de bankmanagers die miljaren hebben "verdiend" aan hun praktijken.

Wat denkt u van de ca. 14 miljard kapitaalvernietiging van de waarde van ABNAMRO? Door Fortis gekocht voor 24 miljard en nu voor ca. 10 miljard in de etalage. ING ziet af van overname, maar Deutsche Bank kan interesse hebben. Waarschijnlijk zal het overnamebedrag neerwaarts bijgesteld moeten worden.

Nu ook de Chinese verzekeraar Ping An Insurance Group Co. onder de huidige voorwaarden afziet van de voorgestelde joint-venture op het gebied van vermogensbeheer met Fortis en waarmee een bedrag van 3,3 miljard euro was gemoeid, wordt het voor Fortis opnieuw moeilijk aan kapitaal te komen. De 11 miljard overheidssteun zou wel eens niet genoeg kunnen zijn.


Het grote graaien is ook nog niet ten einde. Zo blijkt de top van het New Yorkse kantoor van de failliete Lehman Brothers (een van de grootste faillissementen ooit) voor zichzelf een bonuspot van $2,5 miljard veiliggesteld te hebben.


Het afstemmen van het 700 miljard dollar-plan (TARP) heeft wel als voordeel dat de olieprijs meer dan $10,- per barrel daalde. De olieprijs is al langer aan het dalen, maar daar zien we aan de pomp weinig van terug. Wanneer worden de oliemaatschappijen aangepakt voor dit graaien? Meer over de olieprijzen in dit artikel.


Ongetwijfeld zullen de overheden de financiële steun aan de bankensector afwentelen op de belastingbetaler. Zet u schrap. Het zal m.i. nog jaren duren voor de wereld deze crisis, die uiteindelijk door de hebzucht van banken en verzekeraars is ontstaan, te boven is.

Naar nu blijkt zijn de hoogopgeleide banken- en verzekeringsmanagers gewoon een graaiende beroepsgroep. De crisis zal pas afgelopen zijn als het vertrouwen in het financiële systeem terugkeert. Dat gaat jaren duren. De verantwoordelijken voor deze crisis zullen verantwoording moeten afleggen.


De banken zijn niet alleen de schuldigen van de huidige crisis. Zij werden door de politiek in de VS gedwongen een bepaald percentage van hun leningen te verstrekken aan hun plaatselijke gemeenschappen, en het Congres beval de hypotheekreuzen Fannie en Freddie hun leningen uit te breiden naar leners met marginale kredietwaardigheid. Steven G. Horwitz (Professor of Economics, St. Lawrence University) : "Ja, de banken waren 'hebzuchtig' naar nieuwe klanten en risicovollere leningen, maar ze reageerden op prikkels gecreëerd door goedbedoelde maar misplaatste ingrepen van overheden. Het zijn deze interventies die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de riskante leningen die slecht afliepen en die het centrum vormen van de huidige crisis, en niet de 'vrije markt'." Zie het artikel 'VS overheid oorzaak bankencrisis', hier .... 


Een goede omschrijving van de huidige financiële situatie in de VS vindt u op deze Beursbox.nl-pagina.Naar Archief

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws