Beurzen in herstel.

13 okt. 2008.


De beurzen zijn mondiaal de nieuwe week positief geopend. In het afgelopen weekend zijn door regeringsleiders en Centrale Banken diverse gezamenlijke maatregelen getroffen om het vertrouwen binnen het financiële systeem te herstellen.  De overheden in Europa staan garant voor de bedragen die banken elkaar uitlenen en het IMF komt ook met steunmaatregelingen. Het valt nog te bezien in hoeverre hiermee het vertrouwen vooral op termijn verbeterd, maar het begin is er.


Ik vraag mij af waarom banken al niet veel eerder onderling maatregelen hebben getroffen om de crisis te bezweren . Uiteindelijk zijn zij de veroorzakers van de problematiek. Ook wijs ik als medeveroorzaker de Centrale Banken aan. Die hebben hun verplichting als toezichthouder ruimschoots verzaakt.

Een andere veroorzaker van de onzekerheid bij het grote publiek zijn de media. Die misbruiken de huidige situatie om maar zoveel mogelijk rampspoed uit te dragen om zo meer abonnees te krijgen.  Ook op de TV hoor je ze regelmatig over de huidige economische crisis.  Er is helemaal geen economische crisis (misschien komt dat nog); er is een kredietcrisis.


Een periode van hypervolatiele koersbewegingen is begonnen. Per saldo zullen de indexen zich zijwaarts begeven. Een ideale situatie voor ervaren traders. Het zal mij niet verwonderen als de AEX deze week met zo'n 20% omhoog gaat. Dat is in het verleden al eerder voorgekomen na perioden van scherpe dalingen. De AEX lag er afgelopen vrijdag zwaar oversold bij. De omzetten zijn hoog, wat een goed teken is voor een verdere stijging deze week.Naar Archief

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws