Werkelijke Inflatie Flink HogerDe inflatie loopt op. Het CBS rapporteerde dat de inflatie in juli is uitgekomen op 3,2 procent. Dat is 0,6 procentpunt hoger dan in juni. Maar hoe hoog is nu de werkelijke inflatie?


Vooral de laatste jaren wordt er gigantisch meer geld bijgedrukt. In de VS wordt hierdoor de dollar t.o.v. de euro steeds minder waard. Ook in Nederland draaien de geldpersen. We zien dat aan de geldhoeveelheid. In 2007 en 2008 steeg deze met maar liefst 12%.  Voegen we daar een teruglopende economische groei van 2% aan toe dan zou de werkelijke inflatie wel eens op 10% kunnen uitkomen.


Uw spaarcentjes op uw bankrekening met hoge rente van momenteel ca. 4,5% worden dus feitelijk veel sneller minder waard. Hebt u schulden, dan is deze hoge werkelijke inflatie in uw voordeel.  

Ook de koopkracht wordt in werkelijkheid dus jaarlijks flink minder.


Het CBS gaat uit van een beperkte methode om inflatie te meten. Ook wordt regelmatig het productenpakket door het CBS aangepast om het inflatiecijfer te drukken.

Zie ook deze video.GeldgroeiUiteindelijk is de werkelijke inflatie dus structueel veel hoger dan het door het CBS gegeven inflatiecijfer.


Centrale banken hebben als taak middels het rentewapen om de inflatie niet te hoog op te laten lopen.

Maar de Centrale Banken zijn zelf schuld aan deze inflatie.


Uiteraard is een hoge werkelijke inflatie in het voordeel voor de overheid. De waarde van de staatsschuld wordt immers minder.

Voor de economie is een hoge inflatie echter een ramp. Hoge inflatie veroorzaakt een loon-prijsspiraal die een verlammende werking heeft op de economie.
Naar Archief

Actueel Beursnieuws en Financieel Nieuws